African Penguin
Spheniscus demersus

African penguins rely on warm, sunny beaches to nest. However, they spend most of their lives swimming in the cold, nutrient-rich ocean waters flowing up from Antarctica.
What They Eat
African penguins eat sardines by the dozens. They may also snack on squid and anchovies, but their survival depends on their ability to find fatty, nourishing sardines.
Where They Live
African penguins live in the cold ocean off of the southern coast of Africa. They move to the beach mostly to mate, nest, raise young and molt.
What They Do
African penguins may swim 30 miles from the coast and spend days at sea gorging on schools of fish. Adults form tight bonds with their mates. During breeding season, a pair of birds lays one or two eggs in a burrow dug in guano (droppings), or in a sheltered sandy area. Both parents work together to incubate the eggs and raise the chicks.
How They’re Doing
African penguins, like most other penguin species, are endangered in the wild. Oil spills, historical hunting, and habitat loss have decreased the population by 70% in the last 40 years. Currently, the greatest threat to African penguin survival is a catastrophic drop in the number of sardines as a result of overfishing and a changing ocean climate.
- Penguins eat almost 15% of their body weight in fish each day. For a 150-pound person, that would be like eating 22.5 pounds a day.
- Penguins are covered with small, tightly-packed feathers that insulate against frigid water temperatures.
- Specialized wings help penguins swim efficiently through ocean water.
- When moving between the cold ocean depths and the hot beach, African penguins routinely experience a temperature change of more than 70°F.
- Penguins swim through the water at speeds of up to 15 miles per hour— faster than many fish can swim!
- Male and female African penguins look similar. At the Minnesota Zoo, male penguins have an ID band on their right wing, and females have an ID band on their left wing.
- African penguins make a braying sound like a donkey, so are sometimes called jackass penguins.








